Kun käytät “Luppaa”, ota nämä huomioon

15.4.2013

Sähköiseen passikuvajärjestelmään on viime viikosta alkaen siirrytty laajamittaisesti ympäri Suomea. Käyttöönoton myötä on tähän mennessä kirjattu muutamia havaintoja, joihin kannattaa kiinnittää omassa työssään huomiota. Voit tutustua niihin tässä. Muista, että kärsivällisyys ja huolellisuus palkitaan.

1) Katso-tunnistuksen aloitus on aiheuttanut monelle harmaita hiuksia, mutta se tuntuu toimivan, kun sen kerran saa pystyyn.

2) Kuvaamokohtaiset kuvalaskurit eivät toimi oikein. Vika on tiedossa ja korjaus on tulossa, mutta tässä menee helposti jokunen viikko.

3) Pään koko kuvassa on usein liian pieni tai liian iso. Päälaen on oltava kahden ylimmän apuviivan välissä ja leuankärjen vastaavasti kahden alimman apuviivan välissä. Vaikka virkailija voikin joissain tapauksissa muokata kuvaa hieman, hänellä on oikeus hylätä kuva, jos asemointi ei ole oikein. Osa virkailijoista vielä totuttelee kuvien laadunarviointiin uudessa systeemissä, mutta kohta näistä alkaa tulla hylkyjä. Virkailijat saattavat merkitä kuvaan “pää liian pieni” ja silti hyväksyä kuvan; tämä on tarkoitettu huomautukseksi, että jatkossa asian täytyy korjautua. Seuraavaa vastaavaa kuvaa ei välttämättä enää hyväksytä.

4) Muita yleisiä puutteita (joista virkailijat eivät välttämättä ole aina rokottaneet): a) niin voimakkaasti valaistu tausta, että pää saa enkelimäisen leiskuvat kehykset ja kasvot jäävät tasaharmaiksi; b) ylävoittoinen valo, joka hukkaa silmät mustien monttujen pohjalle; c) niin voimakas pehmentämätön valo suoraan edestäpäin, että poskipäät ja otsa palavat puhki etenkin tummempihipiäisillä asiakkailla; d) pää kallellaan; e) kasvot osoittavat jonnekin muualle kuin kameraan päin; f) heikko kontrasti ja/tai terävyys; g) kauttaaltaan liian himmeästi valaistu (tasaisen tummanharmaa koko kuva); h) värivirhe (esim. monia kuvia, joissa sekä kasvot että tausta keltaiset).

5) Automaattiset laatumittarit ovat vain suuntaa-antavia ja kattavat hyvin pienen osan poliisin kuvavaatimuksista. Tällä hetkellä käytössä ovat vain seuraavat mittaukset: 1) terävyys, 2) tummuus/vaaleus, 3) kasvojen valaisun tasaisuus. Kaikki muu on kokonaan silmämääräisen arvioinnin varassa.

Lähde: Kari Kanto, POHA
Kuva: Kuvankaappaus sivustolta www.lupakuvienvastaanotto.fi