Reilu kuukausi sitten olin hyvin ansaitulla, peräti kokonaisen viikon kestävällä kesälomalla Rodoksella

Matkalle lähtiessäni vannoin ja vakuutin vaimolleni, että työasiat jäävät VARMASTI sateiseen Suomeen. Sanoilleni vakuudeksi jätin jopa rakkaan järjestelmäkamerani kotiin ja pakkasin laukkuuni suosiolla enemmän vaimoni makuun olevan Panasonic taskukameran. Mutta kuinkas kävikään…

Muutaman päivän makoiltuani rannalla paahtava aurinko ja kylmä Sangria alkoivat hieman kyllästyttää joten päätin toimia. Siis, aurinkolasit päähän ja etsimään paikallisia kolleekoita ja heidän myymälöitä. Muutaman tunnin aikana löytyi melkein kymmenkunta pientä ja iso puotia joista sai alamme palveluita.– voi veljet, sanoin mielessäni kun olin muutamassa liikkeessa käynyt  “vakoilemassa” ja jutustelemalla myyjien kanssa…

Tuotteiden esillepano oli kuin ennen vanhaan Alkoissa. Tarvikkeet harvakseltaan aseteltuna tiskien takana oleville hyllyille pelkillä hintalapuilla varustettuna. Perus Suomalaisena tunsin pientä hämmennystä, kun myyjä nojasi tiskin toisella puolella tuijottaen  hiljaa ainoaan mahdolliseen asiakkaaseen -minuun. Myyjän iloinen tervehdys sulatti jään nopeasti ja hetken kuluttua juttelimme jo kaikella innolla Kreikkalaisesta fotokaupasta. Itse kiinnitin huomiota, että heillä pääkameramerkkeinä ihan toiset kuin meillä täällä pohjolassa – Rollei oli näistä vahvimmin edustettuna. Canon, Nikon ja Panasonic merkkeihin törmäsin ihmeteltävän vähän paitsi….

Turisteilla näytti roikkuvan eniten kaulassaan Nikonin järkkäreitä ja sen jälkeen tuli vasta Canon ja sitten Sony. Vaikka järjestelmäkameroita näytti olevan kaikkein eniten niin seuraavaksi tuli Ultrazoomit ja sitten vasta taskupokkarit.

Yhteenvetoa fotomyymälöistä
Myymälöiden kirjo kaikessa erilaisuudessaan oli kuin olisi kävellyt muutamassa hetkessä jopa kolmekymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Auringon polttamat eri tuotemerkkien kyltit ja teippaukset olivat jo parhaat päivät jo nähneet. Rikkoontunut valokyltti kertoi myös tarinaansa menneestä loistosta….

  • muistoja vireästä fotokaupasta?
  • vanhasta “hyvästä ajasta” jolloin tavattiin muita kauppiaita?
  • aika jolloin tuotteissa oli vielä katetta?
  • vuodet jolloin edustajat kävivät myymälässä -ihan riesaksi asti


    M
    itä mietteitä teissä herättää yllä oleva kuva?

——————————————————————————————————————————
Ville Friman, Fotoman