Se on viinipullon etiketissä, hampurilaisravintolan tarjottimessa, tavaraton liukuovessa, patsaassa, fotoliikkeen ikkunassa. Se  löytyy jo lähes mistä tahansa !

Aikaisemmin olin kuullut, lukenut ja hieman kokeillutkin QR-koodia, mutta nyt silmäni todenteolla aukenivat  Muchenissä.  Päivän mittaan näin mitä ihmeellisissä paikoissa näitä eri kummallisia koodeja, niitä oli lähes joka paikassa! QR-koodit eli Quick response koodi on kaksiulotteinen viivakoodi johon voidaan laittaa linkkejä mihin tahansa WWW-osoitteeseen tai ne voivat sisältää mitä tahansa tekstiä.

Koodin lukeminen
Näitä koodeja voi lukea lähes jokaisella nykyaikaisella älypuhelimella joka on varustettu kameralla ja internet yhteydellä. Puhelimeen tarvitset vain QR-koodien lukemiseen tarkoitetut ohjelman ja matka näiden koodien ihmeelliseen maailmaan voi jatkua. Esim. Samsung- ja HTC älypuhelimien valikosta löytyy  market josta löytyy lukuisia QR-ohjelmia. Itse olen pitänyt erityisesti QR Droid nimisestä ohjelmasta joka on täysin suomenkielinen ja helppokäyttöinen. Avaat ohjelman otat kuvan koodista ja internet yhteydellä varustettu puhelin aukaisee koodin salata.

Käyttötarkoitukset
Ideana koodeissa on se, että ne ohjaavat älypuhelimen käyttäjän halutulle sivustolle joka voi sisältää
-päiväntarjouksen, kuvasuurennos -30% koodilla xxx
-
käyttöohjeet, linkki valmistajan käyttöohje sivulle
-
informatiivinen, tietoa esim. muistomerkin historiasta.

Sisältö
Linkki johon koodi johtaa voi sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, ohjelmia tai lähes mitä tahansa. Ajattele mitä erilaisempia mahdollisuuksia se tarjoaa kuluttajalle!


QR-koodin hyödyntäminen
Fotoalan yrityksessäkin löytyy mitä erilaisempia toimintoja joista tätä voidaan käyttää hyväksi, päivittäin. Kaikki on vain itsestä kiinni miten tätä voi hyödyntää ja käyttää hyväksi, itse olen keksinyt niitä jo parissa minuutissa toistakymnentä :)! Keksitkö sinä?

Harjoitus
- Etsi ja asenna puhelimeesi QR-koodien lukemiseen tarvittava ohjelma
- lue puhelimellasi alla oleva koodi

Lue tämä koodi puhelimella. Onnistuitko ?


 

 

 

 

 

- jos sait luettua niin tervetuloa QR-koodin ihmeelliseen mailmaan :) !

Ville Friman, Fotoman