Passikuvien sähköinen vastaanotto alkaa 8.4.2013

5.4.2013

Lupahallinnon valokuvapalvelin otetaan valtakunnallisesti käyttöön maanantaina 8.4.2013.
Lupahallinnon valokuvapalvelimen osoite on: www.lupakuvienvastaanotto.fi

Järjestelmä on ollut muutamia kuukausia pilottikäytössä kahdella paikkakunnalla, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Valtakunnallisessa käytössä kuvien määrä tulee kuitenkin olemaan paljon pilottimääriä suurempi, joten on aina mahdollista, että järjestelmästä paljastuu alkuvaiheessa aiemmin havaitsemattomia puutteita.

Laajaa käyttöönottoa helpottaa, jos kuvaaja keskustelee käyttöönotosta oman alueensa poliisilaitoksen kanssa. Tarvittaessa kuvaajat ja poliisilaitos voivat sopia järjestelmän kokeilemisesta yksittäisillä passikuvilla ennen täysimittaista käyttöä. Tällä tavalla vähennetään riskiä, että asiakkaita joudutaan lähettämään kuvaamoihin takaisin.

Järjestelmään ei saa syöttää valokuvia, joita ei ole tarkoitettu lupahakemuksen liitteiksi, eikä kuvaan saa liittää vääriä henkilötietoja. Mitään kuvaa ei saa syöttää ilman kuvassa esiintyvän henkilön suostumusta. Ennen kuvan syöttämistä kuvaajan on tutustuttava perusteellisesti poliisin valokuvaohjeisiin ja varmistettava, että kuva täyttää niissä annetut vaatimukset. Väärinkäyttötapauksissa käyttäjäoikeudet voidaan evätä.

Tutustu tarkoin asiaa koskevaan Poliisihallituksen kirjeeseen PDF-muodossa tästä.

Passikuva oleskelulupaan, muukalaispassiin vai molempiin?

Kuinka käy, jos asiakas on tulossa samalla kertaa hakemaan sekä oleskelulupaa että muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa? On syytä huomata, että Lupahallinnon valokuvapalvelimen kautta pystytään tässä vaiheessa toimittamaan kuvia vain passeihin (joihin sekä muukalaispassi että pakolaisen matkustusasiakirja lukeutuvat) ja henkilökortteihin, mutta ei oleskelulupiin, jotka käsitellään Maahanmuuttoviraston hallinnoimalla järjestelmällä.

Kannattaa siis olla tarkkana; jos asiakas tarvitsee kuvaa sekä muukalaispassiin/pakolaisen matkustusasiakirjaan että oleskelulupaan, hän ei pärjää pelkällä Luppa-kuvalla. Siirtymävaiheen aikana voi toimittaa myös pelkkiä paperikuvia. Todennäköisesti oleskeluluvat saadaan mukaan Luppaan ennen kuin siirtymävaihe päättyy passipuolella.

Lähde: Kari Kanto, projektipäällikkö, Poliisihallituksen Lupahallintoyksikkö
Kuva:  Kuvankaappaus Lupakuvienvastaanotto.fi-sivustolta

___
Järjestösihteeri